Под игото изгря в нов вариант, в който 6000

...
  Под игото изгря в нов вариант, в който 6000
Коментари Харесай

Вазов, олекотен за Милениъли

 
" Под игото " изгря в нов вид, в който 6000 думи са " преведени " за потребностите на учениците, създател на героичното дело е Нели Стефанова. Думата " чемшир " стана " безконечен зелен шубрак ", думата " врява " - " гласове ", думата гологлав се трансформирала на човек без шапка, тъй като учениците мислили, че ставало дума за човек с бръсната глава, т.е., допускам, схващат, че чорбаджи Марко ( " гологлав и по халат " ) наподобява малко като Слави Трифонов. Ятаганът бил " Сабя " - това учениците сами го споделили и след това правилни на техните разбирания, решили да олекотят Вазов за тях самите. Патриархът, олекотен за Милениъли.
Това е грандиозно и неуместно дело, несъмнено. През него лъсват ужасно доста неща, тук не става дума за общоприета сензация, предопределена да покори медийното пространство, тъй като то, в действителност и по предписание, по този начин се покорява.
Проблемът е в цялата изходна точка към образованието. Тя от години наред стартира да се концентрира в следното: да трансформира ученикът в центъра на Вселената. Това изпитание има доста аргументи, само че безмислеността му е същата като това да превърнеш земята в центъра на Вселената. Ученикът би трябвало да бъде обгрижван, дондуркан, ухажван и улесняван. И примерно в случай че той непрекъснато гледа влогъри в YouTube, предметите да стартират да му приказват като влогърите от YouTube. В това отношение има и няколко " съвременни " платформи, които вършат същото - гледах в една от тях поразителен урок за Вапцаров - разказан горе-долу през интернет " миймове ", лафчета, картинки, гръмък монтаж, батковци и каки, които общо взето работят на правилото на Емил Конрад. (впрочем Емил Конрад е далеч-далеч по-добре от съвремнните влогъри).
Защо обаче се случва всичко това? Случва се по пазарни аргументи. По същият метод, по който пазарът прави следното: взема от теб база данни, и въз основата тези база данни ти предлага артикули, които биха могли да те заинтригуват - т.е. персонализира цялото си консуматорското наличие по отношение на твоето консуматорско въодушевление, по този начин и без проблем някой реши, че този модел може да се ползва върху образованието. " Базата данни ", която имаме за учениците е: те се разсейват, те употребяват смарт телефони, те слушат Павел и Венци Венц. Следователно - образованието би трябвало да се пригоди към тази среда, по този начин както към ползите ти се пригажда всичко в разпоредбите на маркетинга. Образованието би трябвало да придобие жизнен милениълски дух, в който всичко е забавно, пъстро и готино, единствено за че към 6 секунди, когато би трябвало да се случи ново забавно, пъстро и готино, единствено че за 5 секунди и по този начин нататък, до момента в който не получиш епилепсия.
На всичкото от горната страна тези процеси засягат доста повече филантропичните дисциплини, в сравнение с тези на точните науки. Родителските класи стачкуват: " Защо изтезават децата с въпроса какво е желал да каже създателя?! " И им се желае цялата тая литературна шум да не се спънка много-много, да бъде направено по-лесничка, по-смилаема, да мине и замине, че да може детето да се концентрира върху точните науки, тъй като те движат света. И даже самото образованието е приело тази позиция, то се концентрира таман върху това да олекоти филантропичните дисциплини и да ги опише по този начин, както приляга на инфантили. Вазов, Вапцаров, Юго, Омир - няма значение - дай го да наподобява малко по този начин таблетно, малко с картинки, оттук-оттам вземи, направи няколко намеци към " Avengers " и ето, дребният келеш, взел та схванал. Ако на преподавател по математика му се каже - виж в този момент, човек, децата доста се мъчат с твоята математика, дай да стигнем до таблицата за умножение, след това най-вече корен и квадратен, само че цялата геометрия да си я спестим, той би бил извънредно скандализиран и извънредно изумен. Това обаче в никакъв случай няма да стане; а няма да стане тъй като точните науки имат доста по-голям авторитет във връзка с реализацията на пазара на труда (друг е въпросът, че това в никакъв случай не е било по този начин, има доста сполучливи хора, само че нито един сполучлив човек алитерат). Но геометрията на духа е също толкоз комплицирана, значима, нужна и в случай че тя продължава да бъде подценява - и както е тръгнало - ще бъде; тогава ни чака по-голям прелом, който ще засегне доста и неизброими неща, първото, от които се сещам е самия пазар.
Автор: Райко Байчев  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР